Ani v zimě nezahálíme aneb Plány na letošek

28.01.2016 10:57

Pohled do kalendáře sice značí, že začátek hlavní turistické sezóny je ještě daleko, ale už nyní se nám hlavou honí několik zajímavých nápadů, které bychom rádi zrealizovali. Právě s našimi nápady a plány bychom vás rádi seznámili v následujících odstavcích. 

Kulometná pistole

Dlouho doubu se zaobíráme myšlenkou, jak zpestřit expozici a velkou bombou, kterou bychom rádi v letošním roce realizovali a již se tak nyní děje, je výroba repliky kulometné pistole. Za to musíme poděkovat kolegovi Petru Švestkovi, který podrobně přepočítal veškeré potřebné rozměry dle fotografií a dostupných pramenů. Věřili jsme mu od začátku, protože byl to právě Petr, který dokázal přesmě vypočítat a vyměřit rozměry repliky našeho pevnostního kanónu. Takže věříme, že již v letošní sezóně budou moci vaše oči spatřit kulometnou pistoli vz. 38.

Pohledy, trička, sponzoři....

Je tomu rok, co přišla pro nás dobrá zpráva, že budeme moci opět zpřístupnit pravidelně osmičku a již od té doby se nám v hlavě honila myšlenka na výrobu limitované edice triček pro naše průvodce a spolupracovníky, kteří se aktivně podílejí na úprave srubu. To se nám podařilo i díky spolupráci s dopravní firmou Eltsen s.r.o., která nám svým finačním darem přispěla na výrobu triček pro osádku. Zbylé finanční prostředky a navázání spolupráce s grafikem Janem Mičíkem (MK studio Benešov u Prahy) nám nyní umožňuje výrobu nových pohledů a vizitek. Náklady na výrobu  propagačních letáků nám zase usnadní spolupráce s firmou GRAFFIN s.r.o. Děkujeme všem zmíněným subjektům, které nám nově umožňují propagaci našeho pevnostního muzea. Oslovili jsme i další společnosti, které by nám určitým způsobem mohli pomoci nejen s propagací, ale i s inovacemi na objektu, který je památníkem odhodslanosti našich předků bránit svrchované zájmy svobodné Československé republiky. Uvidíme, s kým se nám podaři navázat spolupráci. 

Inovace objektu...

Loňský rozjedový rok byl pro nás úspěšný. Podařilo se nám vyklidit a uspořádat současné expozice v interiéru, v čemž bychom rádi pokračovali a na cestě jsou i nové exponáty, které bychom rádi ukázali vám, našim návštěvníkům. Dále jsme pokročili i na úpravách zevnějšku. Srub dostal nový nátěr, diamantový příkop byl vyčištěn a díky velké vichřici se nám povedlo zbavit několika narušených stromů, které ohrožovali návštěvníky. Úpravy zevnějšku budou samozřejmě i nadále pokračovat a okolí srubu bude zvelebováno. 

Průvodci a jejich uniformy...

V roce 2015 se také dařilo navléci se do dobových uniforem a provádět příchozí návštěvníky v uniformách československé a německé armády. Mnozí internetový anonymní kritici se nad německou uniformou pozastavili, ale nevíme proč. Žádné hnutí potlačující lidská práva a svobody samozřejmě nepropagujeme ani nepodporujeme. Jen se snažíme přibližovat historii opevnění jako celek a ne jen to, co se nám líbí. A ať se to někomu líbí nebo ne, tak německá uniforma patří na naše opevnění z historického hlediska, protože právě Wehrmacht naše opevnění zabral a následně i využíval při ústupových bojích v roce 1945. Nebudeme přeci připomínat jen polovinu historie. Nyní k dobré, té nejlepší zprávě v tomto směru - posilou pro naše uniformované složky je prvorepublikový četník. Takže nově se budete moci u objektu K-S8 "U Nádraží" setkat nejen s vojákem Wehrmachu, českoslovemské armády, ale i příslušníkem četnictva. 

Výročí stavby srubu

Rok 2016 je pro naší osádku velmi srdeční záležitostí, protože přesně před osmdesáti lety začala výstavba srubu. Při té příležitosti bychom rádi uspořádali několik zajímavých akcí. Vedle prohlídek v dobových uniformách plánujeme například noční prohlídky, případně další zpestření návštěvy na našem rubu. O všech akcích, které naplánujeme a budeme realizovat se včas dozvíte prostřednictvým našich webových stránek, případně našeho facebooku. Rádi bychom v letošním roce přivítali větší počet návštěvníků a pevně věříme tomu, že se nám to podaří. 

Závěrem bychom chtěli ještě jednou poděkovat všem našim sponzorům, kteří nám poskytli finančí nebo materiální podporu a srdečně zveme všechny milovníky naší historie k nám na osmičku. Kompletní otevírací dobu budeme ještě upřesňovat a jakmile budeme všechny datumy znát, určitě o nich budeme informovat. 

Důležitou zprávou je, že i nadále budeme mít VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ s tím, že veškeré vybrané peníze budou opět vloženy do provozu a rozšiřování expozice. 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz