Jaro odhalilo pár maličkostí v okolí srubu

12.04.2016 16:13

Jarní pobyt na objektu má i své výhody. O tom jsme se přesvědčili na konci března, kdy nám ještě nerozkvetlá vegetace umožnila menší průzkum po okolí objektu. Při drobném průzkumu se nám povedlo odhalit jednak střepinu z pancéřového zvonu a jednak pozůstatek obvodové protipěchotní překážky.

Jak z historie objektu víme, tak po okupaci českých zemí si německá armáda z našeho objektu odvezla pouze jeden zvon. Druhý zvon a pancéřová kopule zůstaly až do konce války na svém místě. Právě až po skončení války došlo k odstranění obou součástí objektu. A právě pozůstatek po odstřelu pancéřového zvonu byl nalezen u objektu na konci března.

Podle dostupných informací byl pancéřový zvon vytrháván následujícím způsobem. NP Kovošrot použil hlavice z německých panzerfaustů k obnažení zvonu samotného a následně došlo k použití kumulativních náloží.

Druhým nálezem v blízkém sousedství osmičky jsou pozůstatky po protipěchotních překážkách, která se táhla mezi objekty a měla být postřelována zbraněmi objektu. Z potůčku, který protéká za objektem se nad zem tyčí několik pozůstatků prasečích ocásků. 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz