Mimořádně povedený víkend na K-S8

04.07.2016 16:35

Zahájení letních prázdnin, první jízda historické parní lokomotivy a nultý ročník akce s názvem Fort Fest - prostě zajímavý víkend, na který jsme se řádně připravili a dokázali uspokojit touhu více jak stovky návštěvníků, kteří prošli naším objektem a všichni odcházeli spokojeni.

Přípravy na velmi zajímavý víkend byly zahájeny již týden před jeho konáním. Začali jsme zajišťovat nové exponáty pro připravovanou venkovní expozici. Začal velký maraton probírání našich soukromých sbírek a očišťování exponátů, které jsme chtěli převážet. Nakonec se vše povedlo a našlapané auto až po střechu s posádkou vyrazilo směr Králíky.

Klasickou činností po příjezdu bylo páteční sekání travního porostu. Menší potíže se sekačkou se povedlo vyřešit a přístupová cesta tak byla připravená ve stylu anglického trávníčku. Od sobotního rána probíhaly horečné přípravy venkovní expozice a jeden z našich kolegů v jednu chvíli nevěděl, co si to vlastně má na sebe obléci za dobovou uniformu. Nakonec jej zlákala četnická uniforma. Návštěvníky tak na objektu vítalo široké spektrum zástupců v dobových uniformách - četník, příslušník hraničářského pluku 19, příslušník železničního vojska a německý polní četník. 

Na příjezd parní lokomotivy se dokonce naše posádka vyzbrojila velmi zdařilou replikou kanónu proti útočné vozbě. Čekání na nádraží bylo dlouhé, protože vláček měl menší technické potíže. Po jeho vytouženém příjezdu jsme přivítali všechny návštěvníky, kteří krátce po vystoupení z vlaku jistě zaznamenali imitaci výstřelu z pevnostního kanónu. Své překvapení z milého přivítání neskrýval ani hejtman pardubického kraje pan Martin Netolický.

Po přivítání na nádraží jsme se ihned stáhli zpět k objektu a začali provádět jednu skupinku zvědavců za druhou. Poslední návštěvník opustil útroby našeho srubu ve 22:15. Po náročném dnu jsme si tedy krásně odpočinuli, abychom již od půl osmé ráno mohli provádět další skupinku návštěvníků. Konečné číslo příchozích se o tomto víkendu zastavilo na magickém čísle 110.

Děkujeme všem, kteří k nám zavítali a doufáme, že jsme se neviděli naposledy. 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz