Parní vlak zahájil své jízdy, posádka osmičky byla u toho

16.06.2015 10:50

Své pravidelné sobotní jízdy krajinou kolem pevností na Kralicku zahájil parní vlak v sobotu 13. června a osádka objektu K-S8 „U nádraží“ nemohla u této velké události chybět.

Tentokrát jsme na bunkr dorazili již v pátek kolem poledne, protože bylo potřeba vše na sobotní slávu pečlivě připravit. Kromě posekání travního porostu a umístění tabulí, které k nám měli nasměřovat návštěvníky, bylo třeba pečlivě připravit uniformy.

Jelikož jsme nechtěli historický parní vlak vítat jen v obyčejném pracovním přehozu, tak jsme zvolili historické uniformy. Na nádraží v Červeném Potoce, v jehož blízkosti se osmička nachází, se tak sešel zástupce železničního vojska, hraničářského pluku 6 a nechyběl ani zástupce protistrany - německý polní četník.

Po příjezdu parního obra jsme zdravili všechny ve vlaku, rozdávali letáky a zvali je na návštěvu. Velké překvapení bylo, když nám z vlaku salutoval hejtman Pardubického kraje v uniformě poručíka československé armády. A aby nám nebylo u srubu smutno, hrála nám zde hudba z třicátých let a občas k nám promlouvali zástupci naší armády a německý vůdce, který se vloudil na naše rozhlasové vlny, ale potlesk u nás rozhodně nesklízel.

Když se parní vlak odporoučel i podruhé, provedli jsme skupinky návštěvníku a pokračovali v činnostech, které mají jednoznačný cíl - zvelebování objetu. O pár drobností byla rozšířena expozice uvnitř objektu a upraven byl terén na stropnici.

Děkujeme všem 74 návštěvníkům, kteří k nám o víkendu zavítali a těšíme se na další. 

Příjezd parního vlaku na nádraží Červený Potok: (foto: Lukáš Krátký)

Stropnice zbavená travních převisů, ostraného drátu a také většího množství mechu. 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz