Sezóna 2015 byla pro osmičku úspěšná!

24.11.2015 18:05

Blíží se konec roku a jako všude jinde, tak i u nás došlo k malé rekapitulaci právě zakončené návštěvnické sezóny 2015. Právě letošní sezóna obnovenou premiérou provozu pevnostního muzea K-S8 “U Nádraží“. Hodnocení z naší strany musí být jednoznačně kladné, protože se podařilo dost věcí posunout směrem kupředu a přivítat i solidní číslo návštěvníků. 

Ještě na samotném začátku letošního roku nám ve Vlašimi nebylo jasné, kde budeme trávit část svého volného času, ale po schůzi Kralické pevnostní oblasti (KPO) bylo hned jasno! Po jednoznačné otázce přišla jasná odpověď - Ano, osmičku znovu otevřeme! V dubnu tak započal velký maraton, kdy bylo třeba sehnat všechny potřebné klíče, zjistit, kde máme uložené některé exponáty a naplánovat otevírací dobu.

Vše se povedlo a 2. května osmička poprvé otevřela po delší odmlce své brány! Ihned započaly nekonečné hodiny práce s úklidem okolí, ale i vnitřních částí objektu. Co se týče otevírací doby, tak jsme ji uzpůsobili společným víkendům KPO. Otevřeno tedy bylo vždy poslední víkend v měsíci. Proběhlo i několik mimořádných otevíracích dnů jako byl například víkend, kdy zahájily provoz parní lokomotivy, týden naší dovolené v červenci a týden kolem akce Cihelna 2015.

Bohužel samé štěstí nás v tomto roce nepotkalo. Díky zdravotním potížím našeho kolegy Petra a velkému pracovnímu vytížení jsme museli dva plánované víkendy na osmičce zrušit, což nás velice mrzí, ale zdraví a v dnešní době bohužel i práce musí být na prvním místě. I tak se nám povedlo útrobami našeho objektu provést 377 návštěvníků (celkově KPO letos navštívilo na 63.113 návštěvníků), kteří v drtivé většině odcházeli naprosto spokojeni, což pro nás bylo tou největší odměnou.

Ovšem nejen o provádění návštěvníků je naše poslání na K-S 8 “U Nádraží“. V průběhu celé sezóny jsme se snažili zvelebovat nejen okolí srubu, ale i expozice. Podařilo se nám odstranit popadané stromy, udělat nové posezení, natřít stěny objektu, vyčistit stropnici, upravit a mírně rozšířit expozice. Hodiny práce se skutečně promítají do současného vzhledu osmičky, která tak opět rozkvetla. Snažili jsme se i o dobrou prezentaci při jízdách parních vlaků. Pokud jsme byli přítomni, tak jsme samozřejmě na nádraží vítali vlaky v dobových uniformách československé armády, ale i té německé, která bohužel k dějinám našeho národa patří a je třeba připomínat i temnou stranu daného období.

Samozřejmě na veškeré práce a dopravu na místo bylo z naší kapsy vynaloženo nemalých finančních prostředků, ale byly to prostředky vynaložené na naší betonovou krásku a rozhodně toho nelitujeme. Něco málo z nákladů se nám povedlo získat zpět formou dobrovolného vstupného a také musíme poděkovat našim sponzorům, kteří se zasloužili o podporu a propagaci. Poděkování tak patří firmě SlavíkTime, S-centru Benešov, Janu Mičíkovi a dopravní firmě Eltsen za finanční a věcné dary. Poděkování samozřejmě patří i všem dalším kolegům bunkrologům (nejen z KPO) a našim přátelům za propagaci a jinou výpomoc! Děkujeme i všem návštěvníkům, kteří k nám zavítali.

Největší poctou, které se nám dostalo, byla oficiální návštěva hejtmana pardubického kraje pana Martina Netolického. Nejvyšší představitel kraje se u nás zdržel několik hodin, během kterých s námi kromě diskuze o historii konzultoval i to, co mohl spatřit v útrobách objektu. 

Cíle pro nadcházející sezónu

Samozřejmě jako každý i my si klademe jisté cíle do nadcházejícího roku. Rozhodně nebudeme v zimě zahálet a rádi bychom připravili pro naše příznivce a zájemce o historii novou sadu pohlednic, odznáčky s logem objektu a samozřejmostí bude i inovace expozic uvnitř srubu. Rádi bychom také překonali letošní počet návštěvníků. Naše skromná očka by ráda přivítala 1.000 návštěvníků…. :)

Kompeltní fotogalerie z naší činnosti naleznete zde.

 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz