Osmička zahájila sezónu 2015

04.05.2015 11:59

Pěchotní srub K-S 8 „U nádraží“, který sloužil ve druhé polovině třicátých let obraně státu a nyní slouží jako připomínka naší historie, se letos poprvé dočkal svého otevření. Přípravnými pracemi o uplynulém víkendu jsme zkulturnili především okolí objektu a provedli dokonce i několik skupinek návštěvníků.

Již po příjezdu bylo jasné, že nás čeká náročný víkend, protože kam oko dohlédlo, tam nás čekala práce. Jako první přišla na řadu úprava okolí objektu. Do akce se tedy musel zapojit křovinořez, sekačka a rovněž také motorová pila, která si musela poradit s mnohými popadanými kmeny náletových dřevin.

Nadšení nás neopouštělo ani s hráběmi v ruce a přibývajícím časem. Trhání trávy v překážkovém systému, kde byl ostnatý drát, také nebylo žádným medem, ale po hodinách zápolení se dřevem a trávou nám přeci jen udělali radost první návštěvníci. V jednu chvíli jsme museli zanechat veškeré práce a dojít ukázat příchozím útroby objektu všichni tři.

Co nás potěšilo nejvíce, byla návštěva kolegů ze Slovenska, kteří se starají o objekt těžkého opevnění u Dunaje. Celkem jsme v sobotu přivítali 25 návštěvníků, což nikdo z nás nečekal a bylo to příjemným překvapením.

Druhý den, tedy v neděli, jsme se zaměřili na úklid vnitřních prostor bunkru. Zde jsme nalezli mnohé poklady z dob již dávno minulých a zavzpomínali na několik let staré zážitky. Čas rychle kvapil a přiblížil se i čas našeho odjezdu domů. Každý z nás byl unaven, ale odjížděli jsme s dobrým pocitem a dlouhým seznamem prací, které jsou před námi.

Práce nás čeká opravdu mnoho, a proto vás všechny žádáme: Držte nám palce, ať se nám vše daří a neváhejte k nám zavítat. Rádi vás uvidíme a provedeme. Nejbližší termín, kdy bude otevřeno, je víkend 30. a 31. května. Více o otevírací době naleznete zde

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz