KPO chystá velmi zajímavé akce

24.05.2016 19:29

Letošní sezóna v Kralické pevnostní oblasti by mohla patřit k těm hodně vydařeným. Obecně prospěšná společnost působící v regionu s největší hustotou prvorepublikového opevnění na letošní rok plánuje pro návštěvníky mnoho zajímavých akcí. Příkladem budiž pořádání velkého setkání všech bunkrologů - Fort Fest 2016. V plánu jsou i pochody po linii opevnění věnované výročí květnové i zářijové mobilizace z roku 1938.

První významným přínosem pro Kralickou pevnostní oblast o.p.s. je plán Pardubického kraje na znovu provozování jízd historických vlaků, podobně, jako tomu bylo loni. Právě během loňského roku cestovalo vlakem několik tisíc turistů, kteří v různých počtech zavítali do jednotlivých pevnostních muzeí. 

Letos jízdní řád dozná menších úprav. Kvůli úpravě železniční stanice v Hanušovicích budou vlaky zřejmě končit na stanici Červený Potok v bezprostřední blízkosti pěchotního srubu K-S8  „U Nádraží“. Další muzea věnovaná čs. opevnění jsou na dosah ruky - K-S5 „U Potoka“, Tvrz Hůrka, muzeum LO Kralický řopík a daleko není ani do areálu Vojenského muzea Králíky a blízko stojícího srubu K-S14.

Historické vlaky by měly na trase Česká Třebová - Červený Potok fungovat od 11. června do 17. září každou sobotu. Přesné časy budou upřesněny.

Ovšem ještě dříve než parní vlaky vyjedou na svou trasu, je připraven Pochod generála Ludvíka Krejčího, který bude věnován 78. výročí tzv. Částečné mobilizace čs. branné moci v květnu 1938. Akce je připravena na 28. května 2016. V ten samý den bude v Kralické pevnostní oblasti probíhat i sportovně branný den.

Pochod je celodenní akcí situovanou na linii čs. opevnění v obranném úseku mezi obcí Mladkov (start na železniční zastávce) a Králíky (cíl na železniční zastávce Prostřední Lipka nebo Červený Potok). Účastníky po celou dobu provází průvodci. Přístupná by měla být i drtivá většina muzeí v okolí, kam budou moci účastníci akce zavítat.

Zřejmě největší novou akcí, která bude probíhat na Kralicku bude červencové setkání všech fanoušků a zájemců o opevnění Fort Fest 2016 CZ Králíky. O víkendu 2. a 3. července se mohou návštěvníci Králické pevnostní oblasti (KPO) setkat prostřednictvím expozic a prezentací s řadou muzeí opevnění a se zástupci jejich provozovatelů. Ti svoji činnost a svá muzea představí v podzemních prostorech dělostřelecké tvrze Hůrka.

Součástí programu budou speciální prohlídkové trasy a okruhy (ve tvrzi Hůrka a Bouda), prodloužené provozní doby ve většině muzeí v KPO, bohatý doprovodný program včetně dobové hudby, terénní jízdy těžké vojenské techniky, dobové uniformy, historická výzbroj a výstroj. V sobotu večer se účastníci akce mohou těšit na Fort Fest párty, na kterém nebude chybět živá hudba a občerstvení.

K dopravě až do místa konání akce mohou zájemci v sobotu 2. července využít nostalgického parního vlaku jedoucího na trase Česká Třebová -Červený Potok.

Vrcholem celé sezóny v KPO bude jednoznačně každoročně pořádaná vojensko-historická akce s názvem Cihelna 2016, kde letos budou diváci svědky připomínky událostí ze září roku 1938. Každoročně pověstnou Cihelnu navštíví přes dvacet tisíc návštěvníků, kteří budou moci nejen shlédnout různé dynamické a statické ukázky, ale také budou moci zavítat do pevnostních muzeí v okolí.

Na samotný závěr hlavní turistické sezóny by se v KPO mohl konat i pochod věnovaný 78. výročí zářijové mobilizace, který by opět měl přinést možnost navštívit většinu muzeí situovaných právě na Kralicku.

 

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz