Parním vlakem okolím Kralického Sněžníku již od 13. června!

20.05.2015 13:18

Pardubický kraj v čele s hejtmanem Martinem Netolickým se ve spolupráci s Českými drahami rozhodl, že během nadcházejících letních měsíců se na trať mezi Letohradem a Hanušovicemi vrátí historické praní vlaky. Na trati, která prochází krajem okolo Kralického Sněžníku, se nachází mnoho historických a přírodních památek a cílem projektu je zatraktivnění turisticky zajímavé oblasti. „Inspiraci jsme hledali nejen u nás, ale také v zahraničí. Například ve Skotsku jezdí parní lokomotivy pravidelně a zájem mezi cestujícími je obrovský,“ uvedl hejtman Martin Netolický na krajských webových stránkách.

„Pevně věřím, že si i u nás najde tato víkendová atrakce velké množství příznivců nejen železniční historie, ale všech, kteří rádi nostalgicky vzpomínají na časy minulé. V kraji se nachází nejen Králický Sněžník, dominanta našeho kraje, ale taká tvrz Bouda, Vojenské muzeum Králíky, Dolní Morava nebo pěchotní sruby jako je K-S 14, K-S 8 a další.“ dodal hejtman.

Celá akce startuje v sobotu 13. června a osádka objektu K-S 8 „U Nádraží“ bude připravena na návštěvníky i v dobových uniformách. Nezapomeňte tedy vystoupit na nádraží Červený Potok a navštívit naše muzeum.

Parní vlaky budou jezdit každou sobotu a to až do 19. září. Na „osmičce“ nás budete moci zastihnout vždy poslední víkend v měsíci. Více zde.

Jízdní řád vlaku:

Na zahájení provozu, ale také například v rámci akce Cihelna 2015 bude nasazena parní lokomotiva 464.008 Bulík, která v minulosti obsluhovala trať z Pardubic do Liberce. V běžné soboty se pak budou pravidelně střídat dvě lokomotivy, jedna parní a druhá motorová. V prvním případě se jedná o lokomotivu 423.009 Velký Býček, která je momentálně součástí depa v České Třebové. „V ostatních sobotách budou nasazeny motorové lokomotivy M286.0 Krokodýl,“ vysvětlil hejtman.

Ceník jízdného se bude řídit platným tarifem Českých drah, který bude navíc opatřen jednorázovým příspěvkem na obnovu a údržbu historických lokomotiv v hodnotě 15 korun. „Jednorázový příplatek poslouží k tomu, abychom mohli i v budoucnu vidět historické lokomotivy v celé jejich kráse a připomínat si tak století páry nejen dnes, ale také v budoucnosti,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Kontakt

K-S 8 "U nádraží" 604 507 520, 604 630 470, 732 748 083 k-s8@seznam.cz